×

Om / About

 • 2024
 • 2023
 • 2022
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2009
 • 2008
 • 2007
 • 2006
 • 2005
 • 2004
 • Liljeholmskajen by night

  1 januari 2023

  Dagen innan nyårsafton gav jag mig ut på en joggingtur runt Årstaviken i kvällsmörkret. När passerade Tantobastun noterade jag hur otroligt väl Liljeholmskajen speglades i Årstaviken tack vare de få millimeter vatten som låg ovanpå isen. Jag stannade till och funderade över om jag skulle vända hemåt direkt och hämta min kamera men beslöt mig ändå för att fortsätta joggingturen och istället plåta Liljeholmskajen efter avverkad jogg.

  Efter att ha avverkat Årstabron och kommit ner till Liljeholmskajen noterade jag några få iskristaller i vattnet på isen vilket förvånade mig eftersom det var flera plusgrader när jag gav mig av hemifrån. Men eftersom det var stjärnklart och stark utstrålning kyldes marken av så pass att det började frysa igen.

  Väl hemma plockade jag på mig min kamera, teleobjektiv (XF55-200mm) och ett stativ och joggade bort till bastun igen. Den korta tiden jag varit ute och joggat gjorde tyvärr hela skillnaden mellan en perfekt och en ganska medioker spegel.

  Jag ställde upp kameran och tog några bilder i stående format som jag sedan sydde ihop i Lightroom när jag kom hem. Resultatet blev tyvärr ingen höjdare, som ni kan se nedan.

  Här har vattnet på isen börjat frysa så smått och spegeleffekten blivit rejält försämrad.

  Nästa dag, på självaste nyårsafton, var jag ute på en långfärdsskridskotur på bland annat Drevviken. Isarna hade åter täckts med en tunt lager vatten efter en skur under nattens oväder. Spegel-magin var åter på plats. Dagen på isen spenderades uteslutande med att vara hänförd över hur extremt blankt det var. Både mobilen och systemkameran fick jobba rätt så hårt!

  Bostäderna vid Gudöviken där jag tror Ingvar Karlsson bor/bodde.
  Mörtvik
  Björkar
  Hästryggen

  Hur som helst, efter ett välförtjänt bad efter turen slängde jag ner stativ och kamera i en ryggsäck och gick bort till Tantobastun igen. På grund av dagens värme (omkring 6 plusgrader) hade isgränsen förflyttat sig och vid bastun kluckade vågorna vilket betyder 0% spegeleffekt mot Liljeholmskajen. Åh nej, var gårdagen enda chansen? Jag fortsatte traska några hundra meter utmed stranden och upptäckte till min stora glädje att där låg isen kvar! Hittade en brygga att fota från, skruvade kameran på stativet för att då inse att minneskortet inte var med. Så det var bara att vända hemåt igen. Och hålla tummarna för att isen inte skulle blåsa bort under tiden jag var hemma och vände.

  Trägen vinner. Vid tredje försöker hade jag minneskort i kameran och spegeleffekten var minst lika bra som under joggingturen igår. Puh.

  Liljeholmskajen by night done right

  Själva bilden består av fem stående bilder som jag sedan sytt ihop Lightroom. Detta för att få en så högupplöst bild som möjligt. Jag tror den blev c:a 80 megapixel, eller 11000 x 7000 pixlar. Så om du bor på Liljeholmskajen och vill ha en fläskig print, hör av dig!

  1 kommentar

  1. Du fick ihop det till slut. Wow!

   /Debbie 2023-02-18, 13:11

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *