×

Om / About

 • 2024
 • 2023
 • 2022
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2009
 • 2008
 • 2007
 • 2006
 • 2005
 • 2004
 • OS-feber!

  27 februari 2006

  Under hela OS har jag nästan varje dag skickat ut ett nyhetsbrev med lite summering av dagen samt lite information inför kommande dag. Jag har även listat lite länkar till intervjuer m.m. från Svt:s enormt grymma arkiv.

  Här följer alla mina OS-mail från dag 1 till dag 16:

  – – – – – – – – – – – – – – – – DAG 1 – – – – – – – – – – – – – – – –

  Skiathlon är den grenen där halva loppet går i klassisk stil och halva loppet skate med gemensam start. Kommer bli mäktigt! På herrsidan har Anders Södergren en silvermedalj på distansen från världscupen tidigare i vinter, men de flesta tror att Mathias Fredriksson kommer hamna högst upp bland svenskarna. Båda har chans på medalj men jag håller på Anders. På damsidan är det lite tunnare, man ska va glad om någon svenska hamnar bland de tio bästa, men vi får se, kanske någon skräll! Ska bli intressant och se ifall norskan Marit Björgen tar hem loppet. Gör hon det, vinner hon säkert resten av alla tävlingar också. Gör hon inte det, ja då är det något inte står helt rätt hos henne (hon vinner allt, alltid, men senaste månaden har hon varit lite sådär och man börjar undra vad hon hållt på med).

  – – – – – – – – – – – – – – – – DAG 2 – – – – – – – – – – – – – – – –

  Som jag tippade igår var dagens stora svensk så klart Anders Södergren! Tyvärr räckte han inte ända fram, men jävlar det var inte långt ifrån! Anders själv vägrar skylla på dåligt vallade skidor, men vi som var här såg klart och tydligt att de andra åkarna hade mycket bättre glid (tydligen får de inte klaga på vallning): Under slutet av loppet fick vi se när Anders ryckte ifrån i uppförsbacken, gleds ikapp utför, drog ifrån uppför igen och blev ikappgliden nedför igen, trist! Sen som vi alla vet är inte Anders den snabbaste spurtaren i stan så han fick tyvärr se fyra åkare passera honom innan han gick i mål själv på en femteplats. Förbannat synd eftersom jag tycker han var helt klart grymmast i spåret – han var ju faktiskt den enda som ryckte i ett annars ganska segt lopp. Mathias Fredriksson gled in på en 15 plats vilket var sådär, han var med bra i klungan men klarade inte att hänga på när Södergren stack och även han är inte heller någon grym spurtperson… Loppets vinnare blev en skräll, ryssen Dementiev som endast tagit två världscupmedaljer förut under hela sin karriär! Tvåa blev norrmannen Frode Estil som inte bara bytte skidor en gång utan två då han under starten ramlade och bröt ena skidan. Proffsigt värre.

  Damloppet var väl ingen direkt höjdare men det var en svenska som lös starkare än någon annan och det var debutanten Britta Norgren som halkade in i OS-truppen på ett bananskal och lyckades idag ta en 15-plats! Kaxigt värre!

  Här i OS-studion var vi inte direkt många – endast tre tappra – men vi höll fanan (well en tre-kronor-tröja i fönstret) högt. Under loppet diskuterade vi ifall det var ett slutspelsskägg Anders börjat odla, och det verkar stämma enligt intervjun på hans hemsida:

  Ska du anlägga Wassberg-skägg?
  – Nja, jag testar lite får vi se hur det blir…
  Ã…ker rakhyveln fram om du tar medalj?
  – Ja, kanske. Definitivt om det blir guld!

  Sammandrag
  Intervju 1 med Södergren
  Intervju 2 med Södergren
  Anders hemsida

  Glöm nu inte skidskyttet klockan tolv i morgon! Anna-karin har grymma chanser till medalj! Tyvärr är min studio stängd, då jag har inlämning i skolan!

  Vi hörs igen i morgon kväll!

  – – – – – – – – – – – – – – – – DAG 3 – – – – – – – – – – – – – – – –

  Skidskytte är inte samma sak som längdskidor skrev någon idag på en hemsida, minns ej var, men jag håller med. Man kan vara hur snabb som helst, men skjuter man som Dick Cheney är det ingenting värt. Anna-Carin hade näst bästa åktiden idag men hamnade på en 16e plats. Denna typ av lopp har man sett mycket av bland kinesiskorna under världscupen för de åker sjukt bra men bommar minst tre skott per tavla. Att vår egna Anca skulle göra en peking duck hade vi inte trott!

  Well, istället för att gräma oss ännu en gång ska vi se fram emot morgondagens sprintstafett! Oerhört spännande då andra halvan av svensklaget, Thobias, varit sjuk och man har hört väldigt lite om hur han mått senaste dagarna. Med andra ord kan det gå hur som helst! Ända sen man läste i tidningarna att Emelie Öhrstig blivit ”petad” ur stafettlaget med Anna Dahlberg som ersättare, är det också helt öppet på damsidan.

  Det är också herrarnas sprint i skidskytte imorgon. Hoppas Ferry & Co sköter sig bättre denna gång. Och missa inte damkronornas match mot Kanada. Tyvärr kommer de nog bli mosade.

  – – – – – – – – – – – – – – – – DAG 4 – – – – – – – – – – – – – – – –

  Ja, vad ska man säga? Mogren var tvungen att raka av sig håret efter ett vad i radiosporten och vi har fått se Elofsson, Alsgaard och Bråten gråta idag! Det är inte dåligt då två av dessa faktiskt är norrmän! Även jag grät.

  Som jag sa igår var det riktigt osäkert hur det skulle gå idag och så kändes det faktiskt ända fram till de två finalupploppen! Björgen kroknade först men Lina Anderson drog ifrån och brände in i mål först av alla och gav Sverige det första dam-längd-OS-guldet sedan 1968! Björn Lind var lite efter inför sitt upplopp men det var ingen fara, han bara hoppade jämfota förbi både Rotchev och Hetland in i mål! Mäktigt även av Thobias Fredriksson som lyckades hålla uppe tempot trots att sjukdomen legat så nära inpå! Känns också otroligt skönt att Anna Dahlberg numera kommer bli ihågkommen för ett OS-guld och inte en liten sjuk hund! Kalle, min bror, tycker att Lina Andersson helt klart borde gifta sig med Foppa, då båda ”ser ut som vilda vargar”!

  Under skidskyttet för herrarna gick det sådär för Ferry som sköt bort sig, men desto bättre gick det för 23-årige juniorvärldsmästaren Mattias Nilsson som kom på en 8e plats med noll bom! Jag säger som Wiley & Dizzee: Brrapp! Hockeytjejejerna åkte som väntat på storstryk av kanadickerna men vi kan ju va glada att det inte blev tvåsiffrigt i alla fall. Sen var det lite 10-20-placeringar för herrarna utför. Norge spöade Sverige i damcurling och herrarna vann curlingen på sudden death mot Kanada!

  Istället för att länka till hundra olika videoklipp från dagens guldfest tänker jag bara ge er adressen till svt:s mediacenter där ni själva kan välja och vraka:

  Svt mediacenter

  Det är lätt att börja vältra i dessa framgångar och glömma framtiden, men vi har faktiskt bara tagit oss igenom knappt halva OS, glöm inte det! Imorgon får vi se lite os-premiärer, bl a gör Anja sitt första framträdande i form av störtlopp, och herrkronorna öppnar med att möta Kazakstan. Det blir även lite curling och herrar i puckelpisten:

  12.00 Störtlopp, damer.
  13.00 Hockey, Sverige-Kazakstan, herrar.
  14.00 Curling, damer.
  14.00 Puckel, herrar.

  Själv kommer jag tyvärr missa allting!

  – – – – – – – – – – – – – – – – DAG 5 – – – – – – – – – – – – – – – –

  Jag trodde jag skulle missa alla svensk-grenar idag men istället lyckades jag pricka in allt ihop! Störtloppet såg jag på på Elverket på en 70″ plasma och ärligt talat var det svårt att inte vara besviken efter Anjas åk då luften gick ur i den fullproppade baren då alla direkt efter hennes åk gick ljudlöst därifrån. Lunchgästerna ställde höga krav, men som ni säkert redan fått förklarat: Det är faktiskt otroligt grymt att Anja lyckas ta brons i störtloppet, för det är en ny gren för henne och om man tittar på hur det gick tidigare i vinter så kunde man inte spå någon medalj alls. Grymt jobbat!!

  Hockeyn gick bra, 7-2 mot Kazakstan. Curlingen gick helt ok, lite förluster och lite vinster. Men roligaste idag, bortsett från Anja, är helt klart rookien Jesper Björnlunds femteplats i puckeln!

  Det jag tror snackats mest om i spåren kring Pragelato just nu är sjukdomarna som härjar i norrmännens läger. Frode Estil som spurtade förbi Södergren i söndags sitter i karantän numera och är kanske på gång att bli sjuk. Fyra av fem i kombinationslaget har blivit sjuka och vi har sett en sjuk Marit Bjørgen och Hilde Pedersen. Resultatet av denna epidemi är att Sverige faktiskt ligger före Norge i medaljligan (fjärde, respektive femte plats)! Ska bli otroligt intressant vilka som är friska inför herrarnas 15 km på fredag. Och så får vi hoppas att Estil, om han nu kommer till start, inte hostar på eller ens skakar hand med Södergren som måste hålla sig helt clean nu till den 26e och hans livs viktigaste lopp, femmilen.

  Men först är det torsdag och då är det dags för längd- och skidskyttedamerna att slå till. Längdloppet är 10km och avsevärt längre än guldsprinten i går men vem vet, svenskorna har kanske fått mersmak och åker kanske grymt i ren glädje! Sedan om Anna-Carin Olofsson skjuter rent på sina 7.5km har vi en till medalj, det kan jag lova!

  Det är också Sverige-Ryssland för herrkronorna, vilket kanske kan ses som ett formtest inför kommande matcher. Lite snowboard kan vi kolla på samt den obligatoriska curlingen:

  10.00 Längdskidor, 10km, damer.
  10.00 Snowboard, boardercross, herrar.
  12.00 Skidskytte, 7.5km, damer.
  16.00 Hockey, Sverige-Ryssland, herrar.

  – – – – – – – – – – – – – – – – DAG 6 – – – – – – – – – – – – – – – –

  Två roliga saker. Två tråkiga saker.

  Roligt #1: Britta Norgren.
  När de ordinarie svenska distansåkarna på damsidan fiser fram i spåret har en ung outsider, som inte ens är med i landslaget, krossat! Fjärde bästa mellantiden i början av loppet och en elfteplats i mål på dagens 10km klassiskt är ruggigt bra faktiskt. Guld i Vancouver 2010!! Kul att norskan Bjørgen vaknade till liv och fick en andraplats, där estländskan Kristina Smigun vann, igen! Hon vann även inledande 2×7.5km.

  Tråkigt #1: Olga Pyleva.
  Silvermedaljören i distansloppet i skidskytte i måndags kom inte till start idag. Man trodde hon blivit sjuk, men mitt under dagens lopp släpps bomben: Pyleva har åkt fast för doping, och med ens var OS inte lika roligt längre. Jävla pucko! Jag blir så trött. Så trött och ledsen att det enda som kunde få mig ur deppen var,

  Roligt #2: Anna Carin Olofsson
  Ja! Revansch! Silver! Hurra! och endast 2,4 sekunder från guld! Jag sa igår att om Olofsson skjuter rent kan det bli medalj, well, med hennes fart idag gick det t om att ta medalj med en bom, som kom på första skottet, första skjutningen. Sen förstod hon väl att det var dags att inte bomma mer och struntade idet och gled in på en andraplats! Mäktigt! Så när allt kommer omkring lyfter ett silver mer än vad en dopad ryska väger tungt, men bara nästan, för jag hatar doping! Hur som helst, Olofssons lopp gäller inte bara för idag utan det är grymt bra inför jaktstarten på lördag då man startar tiden efter man hamnat bakom dagens segrare, alltså 2,4 sekunder för Olofsson. Kan inte bli mycket bättre, och mindre spännande!

  Tråkigt #2: Tre Kronor
  Utklassade av ruggigt farliga Ryssland – var alla ryssar var dopade idag? Det känns nästan så, eller så var det svenska laget lika trötta över dopingskandalen som jag var?

  Anyhow, imorgon blir det spännande! Herrarna i skidspåret och damerna i backen och rinken. Fredriksson har väl bäst chans av herrarna men jag kan tänka mig att Södergren är revanschsugen! Men tyvärr är nog distansen inte till någon av svenskarnas fördel. Kanske just att det är klassiskt kan gagna Fredriksson. Vi får se! Anja lär vara riktigt giftig imorgon, speciellt ifall Kostelic tänker fortsätta att vara sjuk. Damkronorna kommer få det jobbigt mot USA som egentligen är lite bättre, eller hur? Men man vet aldrig!

  10.00 Längdskidor, 15km, herrar.
  12.00 Störtlopp, combo, damer.
  17.00 Slalom, combo, åk 1, damer.
  19.30 Slalom, combo, åk 2, damer.
  17.00 Hockey, Semifinal, Sverige-USA, damer.

  Om ni vill se något ruskigt farligt kan ni ratta in tvn på skeleton 17.30, det kommer jag inte våga göra.

  Sen så kan jag meddela att det är inte bara olympier som kan bli sjuka, idag vaknade jag upp med en präktig förkylning – var är min personliga läkare och massör och ja, vad mer har dom där nere dom jävla lyxlirarna! Jag måste bli bra på något till Vancouver.

  – – – – – – – – – – – – – – – – DAG 7 – – – – – – – – – – – – – – – –

  Igår höll jag på att skriva att damkronorna borde få heta Tre Kronor och herrarna heta herrkronorna efter herrarnas kassa match mot Ryssland, men jag tyckte det var lite väl att ta i och skippade det. Det var då det. Idag efter att ha sett sammandraget från damernas match mot USA kändes det som om det faktiskt skulle varit helt ok att skriva det jag tänkt skriva: Damkronorna is the new Tre Kronor!

  Johan Olsson! Va? Vem är det? Ingen visste innan dagens lopp, förmodligen visste inte ens Olsson själv, men så dök han upp som en raket och slog sig in på en sjätteplats i dagens 15km klassiskt. Olssons bästa resultat någonsin! Formtopp! Eller vallatopp? Det är också första gången på väldigt länge vi fick in alla fyra svenskar inom de första 20 placeringarna. Kanske beror det jämna svenska resultatet på att Brink inte var med – han känns lite som skidlandslagets Alexander Östlund för tillfället. Norge hamnade som bäst på en 17 plats vilket silvermedaljören från i söndags Frode Estil fick. Det bådar gottgott inför stafetten på söndag. Loppet var för övrigt helt random då det snöade och var plus- och minusgrader om vartannat. Norges vallateam vallade bort sig helt genom dunka på klister vilket gjorde att norskarna stod nästan stilla i spåret. Hursomhelst grattis till Olsson, som även hade svenskarnas bästa skidor – även det svenska vallateamet gjorde lite chansningar idag. Vinnare blev superstarka esten Verpalu.

  Idag fick vi även se en bra förklaring till varför jag tycker snowboard är en töntig gren. Inte för att just snowboard är töntigt – jag älskar att åka snorboard – utan för att utövarna verkar vara ett gäng korkade brajrökande miffon. Ja ungefär så kändes det idag när jag såg Lindsey Jacobellis vara överlägsen i finalen och var på väg att ta sitt första OS-guld. Istället för att åka rakt in i mål och ta guld bestämde hon sig för att stylea lite och göra ett trick precis innan mål. Så sorgligt då hon tappade balansen, ramlade och fick se schweiziskan Daniel Andematten åka förbi och ta guldet. I vilken annan sport skulle man göra något så klantigt? Ingen annan. Jag säger bara en sak: Kolla 06.25 in i detta filmklipp på Jacobellis tränares min efter att hon ramlat! Så jävla roligt! Om det här gör mig till ett pucko då jag gillar att åka snowboard återstår att se.

  Damernas störtlopp i kombinationen ställdes in efter att första åkaren fladdrade iväg som en vante/backhoppare redan efter 20 sekunder i backen – starka vindar! Men slalomdelen kördes och efter två åk ligger Anja fyra. Störtloppet blir imorgon,

  och då är det dags för ACO, som hon verkar heta numera, att ta guld! Hon går ut, som jag sa igår, endast 2.4 sekunder efter ledarinnan. Sen är det damernas stafett i längd som kan bli spännande. Dock tror jag inte svenskorna har någon chans eftersom det bara är Norgren som verkar vara bra på att åka längre sträckor än runt knuten. Loppet är 4×7.5km. Vi kommer även få se ifall herrkronorna är så kassa som dom verkar och ifall det blir något slutspel för curlinggängen.

  – – – – – – – – – – – – – – – – DAG 8 – – – – – – – – – – – – – – – –

  OJ OJ idag har jag överträffat mig själv i OS-timmar. Först damstafetten (skräll!!) hemma och sen nio timmar i sträck på Elverket med 70″-plasman: Brunch, efterrätt, middag, viner, öl, bloody mary’s – my god!

  Men vi ska inte prata om mig, vi ska prata än en gång om de svenska damerna. Först var det stafett och herregud vilket lopp! Efter varje växling tänkte jag: ”jaha, otroligt att dom lyckats hänga med så här länge men snart släpper dom väl” men efter sista växlingen var jag tvungen att tänka om för det gick lite väl bra för svenskorna som lite då och då t o m var längst fram och drog! Tittar man på damernas individuella prestationer i förhållande till deras insatser i stafetter kan man ju lätt dra slutsatsen att de mycket mycket bättre som lag, vilket är lite konstigt då skidåkning är en av de mest individuella sporterna som finns. Ja, just det, jag kanske ska berätta hur det gick? Sverige körde mot guld men gjorde en Södergren och hamnade under två sekunder utanför brons – en fjärdeplats. Fast det gör inte så mycket då ingen trodde de skulle vara så bra. GRYMT!

  ACO, som var så bra i förrgår kastade kinapuffar omkring sig idag och åkte in som 14e där ”Lola Rent”-Wilhelm vann. Herrarna var lika skjutgalna. Trist. Vi fick även se världens mest missnöjda bronsmedaljör, Anja Persson. När hon fick se sig slagen och ”bara” fick brons, kastade hon sina skidor åt skogen.

  En annan som kastade iväg skidorna idag var den kanadensiska freestylehopparen som tappade skidorna precis i upphoppet! Roligt! Se hoppet här:

  Sen så är inte bara på gårdagens skidlopp det var slumpartat, i herrhockeyn verkar allt vara upp och ned. I grupp B krossade Sverige Lettland, som spelade lika med USA, som förlorade mot Slovakien, som vann mot Ryssland som spöade Sverige och i grupp B vann Schweiz mot Kanada med 2-0! Läskigt idag var när finnpajsaren Ruutus tacklar Jagr blodig och det blir slagsmål på isen:

  Jag måste tyvärr meddela att Norge tillslut har gått om Sverige i medaljligan i och med Aamodts vinst i Super-G idag. Men det var inte helt och hållet Norges dag idag. Bjørgen klappade ihop på stafetten, skidskyttekungen Björndalen förlorade spurtstrid mot en fransman, trots att fransosen ramlade en gång på upploppet! Sen lyckades ingen av de framstående norska backhopparna ta guld ikväll (well dom fick annan valör men spelar det för roll).

  Nu ska vi prata herrstafetten! Jag har analyserat de toppseedade ländernas individuella prestationer under tävlingarna hittills och tittar man på nationernas genomsnittliga placering, ligger faktiskt Sverige först, och då är inte sprinten inräknad!

  Sverige 15,8 (5,6,11,14,15,20,24,3)
  Tyskland 16,8 (3,7,12,12,23,44)
  Italien 21,1 (3,4,13,16,19,34,39,41)
  Ryssland 21,9 (1,4,9,13,23,38,45,52)
  Norge 23,5 (2,17,18,21,28,28,29,45)

  Tyvärr har inte Norges bästa fristilåkare åkt något lopp ännu så man kan nog sänka Norges siffra rejält. Jag tror såhär: Enda chansen att ta medalj/vinna imorgon är ifall Björn Lind sätts in på sistasträckan och att han håller hela vägen i mål. Annars kan det bli ruggigt tufft då ingen av distansåkarna kan spurta. Mitt lag:

  Mattias Fredriksson
  Johan Olsson
  Anders Södergren
  Björn Lind

  Angående gårdagens skitföre har vi idag fått lära oss ett nytt norskt ord: Smørebom!

  Södergren sa även något bra om föret:
  – Tråkigt att ett OS-lopp ska behöva avgöras som en bilbingo hemma på Mohedsfältet.

  10.00 Längdskidor, stafett 4x10km, herrar.
  12.00 Super-G, damer.
  17.00 Hockey, Sverige-USA, herrar.

  Glömde att tacka Karl Josephson för hans besök ett par dagar sedan. Grötfrukost och damernas 10km klassiskt. Tack!

  – – – – – – – – – – – – – – – – DAG 9 – – – – – – – – – – – – – – – –

  Brons i stafetten!!! Och vilket spännande lopp! Fyfan när man under sista sträckan fick höra att fristilsproffset Vittos tog in mer och mer på Fredriksson och Angerer kändes det nästan som om det skulle bli utan pallplats igen, men det gick fan vägen!!

  Igår såg min lista ut så här:
  1. Sverige 15,8
  2. Tyskland 16,8
  3. Italien 21,1
  4. Ryssland 21,9
  5. Norge 23,5

  Idag i mål såg det ut så här:
  1. Italien
  2. Tyskland
  3. Sverige
  4. Frankrike
  5. Norge

  Ganska bra tippat om jag får säga det själv, och så var det ju inte riktigt tippning, det var bara ren statistik från tidigare lopp jag grundade det hela på. Jag sa också att om de inte sätter in Björn Lind på sista kommer det bli svårt, och det blev det! Men inte för svårt för brons! Och det var inte långt ifrån silver heller. Bra jobbat!

  När Inge Bråten gick ut med målet att svenska skidlandslaget skulle ta 6 medaljer under OS skakade alla på huvudet. För mycket! När Norges mål sattes till sju guldmedaljer(!) var det nog ingen som tvekade. Bjørgen skulle håva hem allt hon ställde upp på och herrarna skulle plocka resten, men vad har hänt? Jo, Norge har inte tagit ett enda guld ännu (tre silver) och Sverige är uppe i tre medaljer, när de säkraste svenskhopp-loppen inte är körda ännu! Bråten såg väl ett sjunkande skepp och begav sig, tillsammans med Alsgaard, över gränsen till Sverige där de kunde se en ljusglimt långt där borta vid horisonten. I en intervju säger norska skidåkaren Svartedal:

  – Förra året på VM gick allt vår väg, nu är det tvärtom. Allt går fel, vad vi än gör. Jag vet inte varför. Jag åker hem nu.

  Tänk så snabbt allt kan vända! På stafetten igår och idag blev Norge femma vilket förmodligen är deras sämsta placeringar på väldigt länge. Sveriges fjärde och tredje är den bästa placeringen sedan 1988 för herrarna och säkert ännu längre tillbaka för damerna!

  Anledningen till att jag rackar ned på Norge så mycket är för att de varit för bra, för länge och det är inte kul att vara så intresserad av en sport och se grannlandet spöa skiten ur svenskarna om och om igen. Vinden har vänt!

  Annars hände det inte så mycket idag i skidspåret. Däremot var det livligare på Österrikes skidskytte- samt längdskidlandslags hotell där italienska polisen störtade in mitt i natten och rejdade stället för att leta efter dopingpreparat! En av poliserna: ”När vi kom till San Sicario så var det en av de aktiva som kastade ut medicinsk utrustning ut ur ett fönster. Vi hittade bland annat sprutor, såväl använda som icke-använda”. Tidigare igår hade de upptäckt att det österrikiska landslagets förra tränare Walter Mayer (som blivit avstängd från att träna då han sysslat med skumma grejer) synts till igen bland landslaget i Turin! Under rejden letade man också efter just Mayer men han var spårlöst försvunnen. Men ikväll bara några timmar sedan lyckades gränspolisen vid österrikiska gränsen haffa Werner efter att han försökt åka ifrån polisen och krockat med en annan polis! Vilken action! Rafflande! Men samtidigt väldigt väldigt tråkigt. Hoffman som inte åkt något lopp ännu eftersom han tänkt satsa på femmilen blev rejdad idag i Ramsau där han tränar inför söndag. Samme Hoffman fick guldmedalj från förra OS på posten då Mühlegg blivit fälld för doping. Trea var Botvinov, också österrikare. Herregud, tänk om alla pallplaceringar under Salt Lake OS var doping???

  Utförlig artikel på MSNBC om gripandet. En till, från DN. Intervju med Österrikisk åkare (som förhoppningsvis inte är dopad)

  Kan även meddela att Södergren har stenhård fokus på femmilen nu. Han och Alsgaard kommer dra till Frankrike i morgon och träna på ”hemlig” ort! Sjukt spännande!

  Övrigt idag: Herrkronorna vann mot USA och Anja fick inte ta revansch i super-g eftersom vädret var för dåligt för start. Men imorgon kanske! Imorgon är det även finalen i damhockeyn! Kommer bli ruggigt spännande då svenskorna har största självförtroendet i världen just nu.

  – – – – – – – – – – – – – – – – DAG 10/11 – – – – – – – – – – – – – – – –

  Skandal! Igår kväll när jag kom hem efter hockeyfinalen, och tänkte skriva os-rapporten, upptäckte jag att Bredbandsbolaget stängt av mitt internet! Ve och fasa! Men som tur var kändes gårdagen som kanske den minst intressanta av os-dagar – inga längdskidor. Well, det kunde ju blivit väldigt intressant ifall Nyberg varit lika bra i åkt två som han var i åk ett, ifall Anja inte åkt bort sig och ifall Damkronorna gjort ännu ett mirakel. Nu gjordes inga mirakel men jag är glad ändå. Silver är inte dåligt alls! Men stackars Nyberg. Fyra os och inga medaljer!

  Vad har hänt idag då? Jo, ännu en razzia hos österrikarna, och ännu en gång en bronsmiss för Sverige. Trots att vi fått en hel del medaljer känns det som om det är lite väl mycket stolpe ut för den svenska os-truppen. Idag var Carl Johan Bergman fem centimeter från brons då han nästan spurtade om fransmannen Raphael Poirée. Men ett par meter före mål halkadeBergman till och bronset hamnar i Poirees händer. För Norge gick det dåligt sig som vanligt.

  Norge is the new Sweden!
  Sverige is the new Norway!

  Dopingskandalen round 2
  Dagens razzia bestod av en påhälsning hos Österrikes tränare och även denna gång hittades ”medicinsk utrustning”. Sen så har även en av de två misstänkta skidskyttarna som flytt till Österrike hört av sig: ”Inget mer skidskytte för mig.” Anledningen till att han stack var för att han inte ville hamna i finkan då Italiens lagar är mycket hårda när det kommer till doping. Galet. I kväll är det sagt att resultaten från IOK:s dopingtest ska vara klara, men redan nu meddelar det österrikiska skidförbundet, som också gjorde dopingtester, att skidskyttarna testats positivt! Dock hävdar de att alla längdåkare testats negativt. Walter Mayer la sig in på psyket i Klagenfurt idag och passade på att erkänna sig skyldig till störande av allmän ordning, misshandel och ödeläggelse av egendom. Dock inget om doping – ännu.

  Just nu spelas den omdiskuterade matchen mellan herrkronorna och Slovakien och Sverige ligger under med 1-0 när det är en period kvar.

  Imorgon är det dags för Sveriges största medaljhopp – den individuella sprinten! Här snackar vi svenskar som konkurrerar med andra svenskar om medaljerna! Sen finns det så klart lite andra utländska åkare med. Men har Sverige tur med delfinals-lottningen kan det bli mycket gult och blått!

  Elverket kommer visa hela sprinten på 70″-plasma i baren så kom dit och kolla! Kommer bli grymt som fan! Alla kommer!

  10.00 Längdskidor, sprint, kval.
  12.30 Längdskidor, sprint, kvartsfinal, damer.
  12.55 Längdskidor, sprint, kvartsfinal, herrar.
  13.45 Längdskidor, sprint, final, damer.
  14.15 Längdskidor, sprint, final, herrar.
  14.45 Slalom, åk1, damer.
  17.45 Slalom, åk2, damer.
  17.30 Hockey, Sverige-Schweiz (om nu Sverige förlorar ikväll).

  Oj, nu blev det 2-0 till Slovakien… vi ses imorgon 12.30!

  – – – – – – – – – – – – – – – – DAG 12 – – – – – – – – – – – – – – – –

  Idag ska vi räkna medaljer!

  Såg ni när Björn Lind prejade ut Hetland i semin?
  Just den bilden, ”Hej då Norge!”, kan sammanfatta OS hittills tycker jag.

  Guldet kändes nästan lite väl väntat. Alltså jag hade nog blivit mer upprörd ifall Lind inte skulle vunnit, än hur glad jag blev när han vann – om ni förstår vad jag menar. Däremot var det helt otroligt att Thobias Fredriksson lyckades få ett brons! Kass tid under kvalet och det såg dåligt ut även i kvarten men jävlar vad han var vig! Så pass vig att han lyckades gå ner i split på mållinjen och sno andraplatsen från stackars Peter Larson. Thobias ryckte upp sig och vann sitt semifinalheat och ja ”resten är historia”. Men som sagt, Björn vann och han är bäst. Ingen protest. (kanske från Hetland dock). På presskonferensen efteråt svarade Björn såhär om Hetland-fallet: ”Det är sånt som händer, men han får ju en ny chans om bara fyra år!”

  Medaljer 14.30: 2 (1 guld, 1 brons)

  Damerna var dock en liten besvikelse. Borde anat det då sprinten gick i fri stil vilket inte gynnar svenskorna som är mycket bättre klassiskt. En svenska vidare till semi som sen kom sist i sitt heat. Dock var det skräll på förstaplatsen av någon okänd kanadensiska vid namn Chandra Crawford.

  Sen strax efter sprinten var det dags för Anja att visa att hon inte alltid behöver se ut som en arg uppförstorad bebis. Och det visade hon upp galant! Istället för att vara en arg uppförstorad bebis slängde hon sig på marken och gled lite som en glad uppförstorad bebis på dagis! Men jävlar va hon körde! Så in i dimman bra!

  Mellan Anjas första och andra åk såg Damcurlarna till att vinna sin semi mot Norge och säkra ännu en medalj för Sverige. Imorgon får vi veta av vilken valör.

  Medaljer 18.00: 4 (2 guld, 1 brons och ett silver/guld)

  Herrkronorna spöade skiten av Schweiz (som tur var, annars hade jag blivit trött), så där är vi inte långt ifrån medaljer heller.

  Sen så var det en sport till, men jag vet inte om jag vill kalla det sport, storslalom för Snowboardåkare. Alltså, banan är kort, rak och astrist, och man åker parallellt med en annan tjomme. Vad är det för kul med det? Varför kör dom inte lika långa banor som i vanliga storslalomen? Helt värdelöst! Två svenskar gick vidare till åttondelsfinal men blev sen spöade. Etta och tvåa blev två schweiziska bröder.

  Ja på det hela taget så var ”super-onsdagen” full pott för Sverige. Med dagens dunderplaceringar i sprinten ligger nu Sverige i topp i medaljligan för längdskidor och så högt har nog inte Sverige legat på de senaste 15 åren eller så. Mäktigt! Norge syns inte till alls, jag tror valde att åka hem istället, eller? Ska jag vara ärlig tyckte jag faktiskt synd om Hetland när han blev utprejad. Hellre lite norrmän än fransoser och andra mellaneuroperer!

  Fast jag måste bara prata lite om Marit Bjørgen. När hon åkte till OS tänkte hon ställa upp i 6 grenar och ta guld i alla dessa. Så blev det inte och idag meddelade hon att hon åker hem i förtid vilket betyder att hon inte ställer upp på damernas 30km. Tjadå!

  Sen så försöker Frankrike protestera lite till mot Sverige vad gäller onsdagens stafett då Sverige fick brons och Frankrike kom fyra. Enligt fransoserna åkte Mattias fel men protesten blev avslagen av Fis. Nu funderar grodätarna på att gå vidare till Cas och protestera där. Vad Fis och Cas står för har jag ingen aning om.

  Vad gäller dopinghärvan dröjer resultaten till Lördag. Mayer som är på hispan, la sig in där efter att han börjat fundera på att ta livet av sig.

  Imorgon är det inte mycket som händer alls. Tunnaste dagen i mannaminne! Vilket är bra eftersom jag måste plugga!

  17.30 Curling, FINAL, damer.

  Just det, tack Björn, Tobbe och Kalle för att ni kom till guld-lunchen idag på Elverket! Kanske blir femmils-brunch där på söndag!

  – – – – – – – – – – – – – – – – DAG 13 – – – – – – – – – – – – – – – –

  Hoho, första gången jag hör grannen genom väggen är när Sverige tar OS-guld i Curling! Vilken jävla nörd! Well han skrek så högt att jag anade att det kunde ha något med curlingen att göra så jag slog på TVn (som varit avstängd eftersom jag har tenta imorgon) och såg reprisen på sista stenen och den var tamefan riktigt mäktig!

  5 guld hittills alltså. Och det finns faktiskt chans att vi tar fyra till! Jag tänker på Anja imorgon, ACO på lördag och Tre Kronor och Södergren på söndag. Och varför inte en skräll av någon av skidskytteherrarna som måste blivit jävligt peppade nu när de tappade bronset på mållinjen! Fast om jag ska vara ärlig tror jag det inte blir så många guld till, däremot kommer det nog bli en hel del andra medaljer!

  Dagens norgesnack: Norge verkar ha insett hur hopplösa deras prestationer varit här i Turin och enligt svt.se har de därför försökt värva den svenska sprint-tränaren Ola Rawald. Ola meddelar att hans kontrakt med Sverige går ut i April så vem vet, han kanske gör en Inge Bråten? Varning för Norge i Vancouver med andra ord!

  Samma site (svt.se) berättade idag att pengarna är slut hos längdskidförbundet pga alla medaljer som tagits! Detta eftersom varje medalj ger bonus till åkaren och eftersom ingen trodde att Sverige skulle ta så många medaljer låg bonus-budgeten på 500’000 som nu är spräckt då summan just nu är 525000 kr vilket gör att det blir mindre pengar till redan tagna medaljörer om Södergren hamnar på pallen på söndag. Jag hoppas ingen försöker sabotera Södergrens framfart!!

  Ganska kort mail idag men det beror dels på dagens fattiga OS-dag och såklart mitt tentapluggande.

  Imorgon:
  09.30 Storslalom, åk 1, damer.
  11.30 Längskidor, 30km, damer.
  13.00 Storslalom, åk 2, damer.
  16.30 Hockey, Sverige-Tjeckien, semifinal, herrar.

  – – – – – – – – – – – – – – – – DAG 14/15 – – – – – – – – – – – – – – – –

  Tenta och festfixade ledde till ett uteblivet mail igår kväll, så idag får vi se ännu ett dubbelmail.

  Först ska vi prata gårdagen. Damernas tremil var ingen höjdare för Sverige. Placeringarna 28, 30 och ett brutet är inte bra! Bättre gick det för östeuropa med Tjeckien, Ryssland och Polen i topp med Norge utanför pallen igen på en fjärdeplats.

  I damernas storslalom var det guldläge för Anja när hon låg tvåa efter första åket, men tyvärr åkte hon inge bra alls i andra och blev sexa. Som tur var fanns det andra svenskor som ville ta medaljer – Anna Ottoson – trea!

  Sveriges herrkronor knockade stackars Tjeckien i semifinalen med 7-3. Finland spöade Ryssland så för första gången på länge har vi en nordisk final i hockey och det känns underbart! Inga jävla fula nordamerikaner! Hurra! Så kul att det nästan inte skulle göra någon ifall vi förlorar, men jag tror det blir vinst!

  Sen så glömde jag nämna ännu ett snowboardfiasko från i förrgår. När svenskan Sara Fischer skulle åka ringde det i någons telefon uppe i starten och Sara trodde såklart det var startsignalen så hon kastade sig fram men tyvärr var dörren stängd så hon blev kvarliggande
  i startstugan. Jag vet inte om det är Fischer som är korkad eller om det är korkat att låta mobiler vara på där uppe. Jävla snowboardvärlden alltså! Tydligen fick svenska snowboardtruppen mest pengar av alla sporter av den svenska olympiska komitten. En 6e plats är det bästa de pengarna kunde klämma fram.

  Idag: ÄNNU ETT GULD!

  ACO – Anna Carin Olofsson, vilken jävla skidskytt! Det är verkligen som en av kommentatorerna sa på svt att hon är grym varannan gång! Dålig på första loppet, skitbra andra, kasst tredje och nu perfekt fjärde! Under nästan hela loppet ledde ACO tillsammans med tyskan Kati Wilhelm, men efter att Wilhelm bommat ett skott på tredje skyttet kunde ACO gå ut själv passade även på att dra ifrån. En bom på sista och det var rysligt spännande men ACO lyckades hålla ifrån och gled in på upploppet helt ensam! Underbart! Till och med självaste Kungen var framme och kramade om Anna Carin efter loppet. Då är det stort!

  För herrarna som startade några timmar tidigare gick det inte lika bra för. Bäste svensk blev åter igen Mattias Nilsson med en 14e plats och en bom. Vinnaren Greis hade också bara en bom men körde minuten snabbare än Nilsson. Ferry blev artonde man och Bergman hamnade näst sist, 29a.

  Tre hundradelar. Tre hundradelar från medalj! Vilken jävla stolpe ut alltså för Andre Myhrer i herrarnas slalom idag! Tänk er hur jävla kort tid det är! Istället för brons hamnade Myhrer på en delad fjärdeplats tillsammans med en japan. Plats 1, 2 och 3 togs av österrikare. Kul..

  För att liva upp stämningen är det nu dags för dagens norgehistoria! Igår åkte en norsk åskådare på spö av en snubbe från norska vallateamet då åskådaren hade kommit med åsikter om Norges insatser i årets OS. Vallaren sparkades och skickades hem.

  Vad händer imorgon då? Femmilen och final i hockey. Vinner Sverige hockeyn blir det officiellt firande på Medborgarplatsen! Tyvärr finns det risk att svenska laget inte kommer kunna komma då det råder flygförbud under tiden det är avslutningsceremoni. Men tydligen arbetar man på att få flyga ändå. Om vi nu vinner vill säga.

  Dags för försnack inför OS mäktigaste lopp: 5-MILEN.

  Ett lopp som bara körs två gånger per säsong: en gång i världscupen (sista loppet för säsongen) och en gång i mästerskap (imorgon!). Alltså finns det ingen statistik man kan förlita sig på för att se vilka som ligger bra till inför morgondagens start. Startsystemet är s.k. masstart vilket betyder att alla startar samtidigt. Detta kan leda till en del stav och skidbrott i början då alla vill ha en bra position ut från stadion. Vi får hoppas att våra åkare kan hålla hårt i utrustningen och flyga ut ur stadion i topp! Femmilen körs om fem varv på en 10 km lång bana som vi redan sett användas många gånger redan under OS. Värst fruktad del av banan är den sjukt långa uppförsbacken i slutet av varje varv. Det var där Södergren ryckte i öppningsdistansen 2x15km för två veckor sedan. Det känns som igår! Sedan bär det utför men som vi sett är det tyvärr inte mål direkt efter den backen utan det är en hel del platta partier kvar innan upploppet. Det betyder att Södergren, om han nu ligger bra till, måste rycka ännu tidigare så att han ska kunna hålla undan de andra åkarna som har bättre spurtar. Loppet går i fri stil vilket troligen gynnar Södergren men tyvärr inte Fredriksson då han fortfarande har lite problem med lårmuskulaturen.

  Förrutom ovan nämnda åkare, ser vi även Johan Olsson och Brink i startfållan imorgon. Enligt Svt:s expertkommentator Anders Blomqvist kan även Olsson hänga med bra om vädret är på Sveriges sida. Ja, för enligt Blomqvist gynnas de svenska åkarna när det inte är så mycket nysnö utan äldre, snabbare snö i spåren, för då går det fortare och man får ett mer uppsprucket fält som resultat och förhoppningsvis görs då inte loppet upp på upploppet. Man kan tycka det inte är lika spännande då det inte blir rafflande avslutnintg men jag kan tala om att det blir spännande ändå! Eftersom loppet är så pass långt kommer förmodligen flera försöka vara framme och dra och kanske rycka men sedan fångas upp igen av den jagande klungan som kan växelköra. bäst vore ju ifall två personer rycker tillsammans så de kan växelköra men det kanske är lite svårt att göra upp ute i spåret.

  Favoriter inför morgondagens lopp är fristilsspecialisten Vittoz från frankrike, italienaren Piller Cottrer, tjecken Bauer och alla tyskarna med Angerer i spetsen.

  Österrikaren Hoffman som vanligtvis är en favorit har ”drabbats av influensa”. Frågan är om det bara är ett svep-svar då Hoffman (som också haft den skojiga Mayer som tränare) dopat sig och nu oroar sig för att åka fast? Well hur som helst verkar han inte komma till start.

  10.00 Längdskidor, 50km, herrar.
  14.00 Hockey, final, Sverige-Finland.

  Jag har ännu inte bestämt mig var jag ska se femmilen. Kanske på Elverket. Vill du vara med och kolla så ring mig! Loppet börjar som sagt redan 10!

  – – – – – – – – – – – – – – – – DAG 16 – – – – – – – – – – – – – – – –

  För ett par dagar sedan sa jag till min syrra att ”om Anders Södergren tar guld i femmilen tänker jag åka till arlanda och fira honom”. Nu blev det inte guld för Södergren, inte ens medalj, men jag åkte ändå! Tyckte han var värd det. Han har varit så sjukt stark genom hela OS och vart helt klart en av de bästa distansåkarna! I 2×15 var jag helt säker att det skulle bli medalj men när man såg hans kassa glid i sista backen var det bara att glömma det… och i femmilen låg han bra till inför upploppet men hamnade bakom en kroknande Vittoz och lyckades inte komma förbi förrän det var för sent. Vann gjorde italienaren di Centa, tvåa blev ryssen Dementiev och trea blev den omdiskuterade och dopingmisstänkta österrikaren Botwinov. Efter loppet fick Södergren frågan om vad han tyckte om att Botwinov tog medalj: ”Jag kommer inte gratulera honom i alla fall.”

  Se intervjun här

  Kalla mig gammalmodig, men jag måste bara säga att det är fan inge kul med femmilar med masstart. Hela poängen går ju förlorad! Eller, alltså åker man i klunga är det inte så jobbigt att hänga med eftersom olika personer ligger och drar, ungefär som ett cykellopp. Det enda man skulle kunna göra åt saken är att ha dedikerade harar som drar upp tempot eller kanske att förlänga loppet med några mil till. Men helst av allt skulle jag vilja ha individuell start. När det är individuell start kan allt hända! Vissa personer kanske går dåligt i början av loppet men reser sig och kör bättre andra halvan osv. Vissa går in i väggen osv. Några kanske får häng av någon annan som kört i kapp osv. Mycket mer spännande!! När alla ligger i en klunga som på masstarten handlar det bara om en sak, att få en bra position till upploppet, efter 49 kilometer åkta. Och såklart ha en bra spurt. Triiiissttt! Det är det vi har sprint-tävlingarna till! Så vi slipper dessa fjantiga slumpartade upplopps-uppgörelser! buuuu!!

  Jaja, nog om det. Tillbaka till Arlanda. Jag bestämde mig för Arlanda i morse efter att ha sovit i 14 timmar i sträck. Jag kände mig nästan helt färdig med OS – bara en sak saknades – och det var att hylla allas vår Södergren! Syrran hörde av sig från Öand och beklagade att hon inte kunde följa med, men föreslog blommor så jag drog till Hötorget direkt efter skolan och köpte blommor, en gul, en blå och en vit. Kalle, min bror, hade siktet på Medis och Tre kronor så jag skulle bli ensam, vilket kändes inte så lite fånigt. Men jag höll ut och tog Arlanda Express ut med blommor och allt. Pratade lite med en annan man med bukett. Han skulle gratta damcurlarna eftersom han va med och gjorde musikvideon åt Hammerfall, den som curlarna är med i. När vi kom fram till Sky City och lilla olympiska byn de byggt upp var det redan massa folk där. Flest människor där var från Härjedalen. Det var roligt eftersom härjedalen är Sveriges mest glesbefolkade landskap! Flera hade gjort grattis-skyltar (i sann studentplakat-anda) för Anna Carin Olofsson som verkar vara från Härjedalen. En tjej hade ACOs gamla skidoverall hängandes på ett plakat. På en annan skylt, löd det: ”Inte flest, men mest! Tre guld från Härjedalen!” Hjärnkontoretsnubben höll låda på scen varvat med dunkadunka-musik i väntan på ”hjältarna”. Lite försenade kom tillslut delar av OS-truppen. Musiken byttes ut till We will rock you med Queen och in kom damcurlarna, Anna Carin Olofsson, Mattias Fredriksson, Johan Olsson (eller var det Mats Larsson? fan pinsamt att jag inte kommer ihåg) och Anders Södergren! Efter massa hyllande och intervjuer släpptes media och allmänheten fram, inklusive mig själv. Det tog ett tag innan jag lyckas samla krafter för att överlämna blommorna till Anders men efter en intervju med SVT passade jag på att glida fram och då blev det kortslutning i hjärnan: ”Anders, tack för ett bra OS” säger jag. Bara det. ”Tack” svarar Anders lite förvånad då han inte känner igen mig. Det borde han inte göra heller eftersom vi aldrig träffats tidigare. Efter några hundradelar kommer jag på mig själv att det där jag sa var ju inte så peppande alls, så jag klappar honom på axeln och säger ”Grymt jobbat!”, sen hugger lite autografjägare honom. En pressfotograf vill ta en bild på Anders, så anders tar upp min bukett och poserar med den! Stannar kvar och sneglar på avstånd för att se att han inte slänger buketten. Inte för att det gör så mycket ifall han skulle buketten i sig, jag har aldrig varit så förtjust i blommor själv, utan jag stannar kvar och kollar eftersom jag även stoppat med ett litet kort i buketten signerat mig och mina syskon, samt att jag lagt ner ett litet presentkort för brunch på Restaurang Elverket för två! Man vill ju ge igen efter att han gett oss så mycket! Tänkte att Anders kunde ta med sig sin fästmö! Han ska ju faktiskt gifta sig till sommaren. Och det var ju faktiskt just på Elverket varit mest på, då Anders kört.

  Här är intervjun SVT gjorde med Södergren då jag stod alldeles intill! Man kan faktiskt se mig skymta längst till höger i bild under hans intervju!

  Herrkronorna gjorde sitt jobb igår och tog guldet. Alla vet om det. Inget att skriva om direkt. Grymt jobbat dock!

  För er som inte är så intresserade av svenskars prestationer utan hellre vill se saker man kan garva åt, här är video på OS alla vurpor:

  Nu tänker jag tacka för mig och jag hoppas ni haft en trevlig läsning under dessa helt otroligt framgångsrika två veckor! Tack! och hej!

  1 kommentar

  1. Hey, my thatswe address doesn’t seem to be working, so I wonder if maybe yours isn’t either? Which I guess means you won’t be getting my e-mails? Do you have another address? Send me something at gmail

   Mike.

   /Mike 2006-03-01, 17:09

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *