×

Om / About

 • 2024
 • 2023
 • 2022
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2009
 • 2008
 • 2007
 • 2006
 • 2005
 • 2004
 • Sarek 2011

  25 februari 2023

  Just nu är jag hemma och försöker bli frisk från en förkylning och fått för mig att börja slanga upp gamla foton på Flickr igen. Idag var det dags för mina foton från en vandring under augusti i Sarek 2011. Eftersom det var så himla länge sedan har jag inte så mycket att berätta mer än att det var väldigt roligt!

  Eller jo, jag kan berätta att Betty hade otrolig otur med sin utrustning då hennes vandringskängor gick sönder redan andra dagen samt att hennes regnbyxor revs sönder lite längre fram under turen.

  Vi vandrade från Änonjálmme i norr till Kvikkjokk i söder, först på Padjelantaleden därefter från Låddejåhkkå in mot Álggajávrre för att sedan ta Sarvesvágge följt utav Gaskasvágge söderut.

  Under turen delade jag och Betty tält eftersom både Elina och Tobias gillar att såga sågen om nätterna. Efter att ha ställt våra tält lite väl nära varandra första natten och både jag och Betty låg vakna hela natten blev avståndet lite större kommande nätter.

  Vädret var mestadels bra men under de sista nätterna kröp temperaturen ner under noll och vattnet i vattenpölarna hade frusit.

  Kameran jag använde var en Canon 5D Mk II och jag hade haft den i drygt ett år när vi åkte upp. Jag plåtade allt med objektiven EF 50mm f/1.4 USM samt zoomen EF 75-300mm f/4-5.6. De flesta bilder togs med det zoom-objektivet som kanske inte är det skarpaste tyvärr. Kameran hängde med fram till och med sommaren 2016 då jag tröttnade på dess storlek och började leta efter ett nytt system. Efter lite tester med en Sony bestämde jag mig till slut att skaffa en Fujifilm X-T2.

  Hur som helst, här följer lite best of-bilder. Vill du se allihop finns de i albumet på Flickr.

  Första dagarna gick vi i Padjelanta
  Vastenjaure
  Vid Båravallda, Sarvestjåhkkå i bakgrunden
  Vad över Miellädno
  Ibland var det kallt
  Mössa och huva på
  Nyfikna
  Nysnö på topparna
  Inne i Sarvesvágge, Skájdetjåhkkå i bakgrunden
  Belyst Lulep Stuollo och Bielloriehppe i bakgrunden
  Hela gänget mitt i Sarvesvágge
  En solglimt
  Tobias och trädet
  Vi fick sällskap av vad jag tror är en Hermelin!
  Vi gick upp i Gaskasvágge
  Det blev stenigare och stenigare
  Till slut nådde vi högsta punkten i passet och belönades med denna vy åt söder
  Nästa dag var solen tillbaka, Skájdetjåhkkå
  Glaciären Bårddejiegŋa. De långa strecken som ser ut som vägar på glaciären är rasmassor som ramlat ner på glaciären och glidit med när glaciären sakta men säkert rört sig nedåt.
  Vi fick träffa en lämmel
  Vi såg även denna burriga sötnos
  Nu börjar vi sakta men säkert lämna Sarek bakom oss
  Efter många dagar på kalfjället var vi åter tillbaka i skogslandet
  Kartfodral fungerar bra som bricka. Det här var som ni ser före min tid på Calazo.
  Sista dagen träffade vi denna galanta

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *