×

Om / About

 • 2024
 • 2023
 • 2022
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2009
 • 2008
 • 2007
 • 2006
 • 2005
 • 2004
 • Jag har skrivit en bok: Vegetarisk turmat

  27 december 2022

  Efter påtryckningar från framförallt min vän Oscar började jag för några år sedan förlika mig med tanken att skriva en kokbok som skulle innehålla de rätter jag brukar laga när jag är ute och fjällvandrar samt åker turskidor på vintern.

  Det tog några år innan förläggarna, tillika mina chefer på Calazo, tyckte jag hade tillräckligt med material för att verkligen satsa på projektet. Men för ett drygt år sedan, senhösten 2021, fick jag grönt ljus och lade därefter in en rejäl långspurt som varade nästan hela 2022. Och nu är den färdig!

  En av mina käpphästar i projektet var att jag ville laga och fota matlagningen och den färdiga maten uppe i fjällen. Dels för att jag behövde veta huruvida maten gick att laga på plats men framförallt för att boken skulle bli så autentisk som möjligt. Att visa bilder på mat som man lagat på sin bakgård kan många göra, men att faktiskt planera, torka, packa och sedan laga maten ute på fjället är en helt annan sak.

  Korma

  När jag skrev på kontraktet hade jag redan skapat och fotat många rätter men långt ifrån alla. Jag hade som målsättning att försöka komma upp till 80 recept men kände snarare att jag bara skulle få ihop 60 vilket också var helt okej.

  Gimsøya i Lofoten. Foto: Shaon Mukherjee

  Under 2022 tackade jag nej till nästan andra uppdrag bortsätt från mitt jobb Calazo för att lägga all fokus på boken. Under vinterns skidturer provlagade jag en del recept men det var inte förrän till sommaren jag verkligen gasade på. Bortsett från O-ringen bestod hela min sommar och höst av att torka mat följt av resor till fjälls där maten lagades.

  Första resan blev till Jämtland i juli och bestod av vandring i en vecka med tre olika vänner. Hela det projektet var en logistisk mardröm vars bitar föll på plats till slut och resulterade i en mycket fin om än svinkall vandring. Första två dagarna vandrade jag med Evgenia. Därefter åkte hon hem och ersattes av Olle som följde med mig i tre dagar. Han byttes ut mot Jerk som blev min vandringspartner de sista fyra dagarna. Vi mötte även Oscar och Sara på vägen. Vädret var som det brukar vara i juli: ostadigt. Vi hade allt från strålande sol till snöbyar.

  Tjallingen, Jämtland. Foto: Olle Knutsson

  Andra resan bestod av en längre vandring i västra Padjelanta med Amanda i augusti. Vi startade i Ritsem med båten över Akkajaure och avslutade i Sulitjelma.

  Okonomiyaki på Svartinjunjes i Padjelanta. Foto: Amanda Wikner

  Tredje och sista resan bestod av en långhelg i september till Vindelfjällen tillsammans med Caroline, Manuel och Jimmy.

  Chlinudlar i Jämtland. Foto: Jerk Rönnols

  Under dessa resor bestod all matlagning av mat som skulle fotas till boken vilket betydde att bilder togs under själva matlagningen vilket i sin tur krävde en relativt fin matlagningsplats samt att jag inte spred mina prylar allt för mycket framför kameran (vilket jag vanligtvis är känd för). Utöver det skulle maten ”plate:as”, dvs placeras på tallrik där inget kladd fick synas. Maten skulle också fotas från flera vinklar och mot olika bakgrunder så vanligtvis var maten inte längre varm när jag äntligen fick sätta tänderna i den.

  Lagar västafrikansk jordnötssoppa (som ej kvalade in till boken) i Vindelfjällen. Foto: Caroline Nilsson.

  Oavsett om det regnade, snöade eller blåste styv kuling var jag tvungen att plåta och fixa varenda lunch och middag. Tidigare år var det tack och lov bara några rätter per resa som jag fotade. Men inte i år. Det var bara att bita ihop och kämpa på.

  Puttanesca i Padjelanta

  När vandringssäsongen 2022 nådde sitt slut hade jag lyckats styra upp och fota över 50 recept bara detta år vilket var rätt så mäktigt! När jag senare under hösten började räkna ihop hur många recept som jag faktiskt lyckats skrapa ihop till boken visade det sig att jag gjort betydligt fler än jag hoppats på. Antalet lagade och fotade recept hamnade på 101!! Inte 60 som jag trott från början. Efter lite sållningar blev det till slut 95 recept som hamnade i boken.

  Årtal då rätter fotades till boken

  När all fjällvandring var avklarad insåg jag att det var ett par recept som antingen inte hade blivit bra på bild eller helt enkelt missats. Då fick jag krypa till korset och laga samt fota dessa hemma i Hornstull.

  Cornflakeskola i Högalidsparken

  När jag inte torkade mat eller var uppe och vandrade satt jag hemma i min temporära fotostudio och plåtade olika ingredienser till bokens olika intro-delar. Här följer ett potpurri av bilder tagna i min ”studio”.

  Japanska varor bra att ha.
  En burk krossade tomater blir ett par matskedar i torkad form.

  Slutligen är det väl på sin plats att visa lite bilder ur själva boken! Det är min vän och kollega Richard som formgivit boken vilket kändes tryggt eftersom vi brukar jobba bra ihop i andra projekt. Det som var lite speciellt med min bok var att det var en av de första böcker vi gjort med hård pärm.

  Nu håller vi tummarna för att folk är intresserade av att laga riktigt god vegetarisk mat på fjället (eller var som helst egentligen)!

  1 kommentar

  1. […] och bott på Gåsen. Strax innan hans bortgång skriver jag på ett kontrakt om att göra en vegetarisk kokbok för fjällvandrare vilket gör att hela sommaren spenderas antingen i mitt kök hemma torkandes mat eller på fjället […]

   /oskarlin » Gåsen i mitt hjärta 2023-09-13, 20:40

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *